Τι είναι; Η υπερμετρωπία είναι μία διαθλαστική ανωμαλία και συνιστά το αντίθετο της μυωπίας. Στην υπερμετρωπία το αξονικό μήκος του ματιού είναι κοντό σε σχέση με την καμπυλότητα και τη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς. Η εστίαση των ακτινών του φωτός γίνεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή.
Πως εμφανίζεται; Ο φυσιολογικός οφθαλμός έχει κατά τη γέννηση του ανθρώπου υπερμετρωπία. Ο οφθαλμός με υπερμετρωπία σε παιδική και νεαρή ηλικία έχει τις περισσότερες φορές τη δυνατότητα τέλειας όρασης ενεργοποιώντας τη διαδικασία της προσαρμογής. Στα παιδιά η υπερμετρωπία συνήθως δεν εκδηλώνεται, όταν όμως συμβαίνει αυτό μπορεί να προκαλέσει προσαρμοστικό συγκλίνοντα στραβισμό (τα μάτια στραβίζουν προς τα μέσα), καθώς η έντονη προσπάθεια προσαρμογής του παιδιού για να δει καθαρά συνοδεύεται από την προσαγωγή (κίνηση προς τα μέσα) των ματιών. Ο έφηβος και ο ενήλικας με υπερμετρωπία, αρχικά αντιλαμβάνεται μια κόπωση, πονοκέφαλο και θολούρα μετά από έντονο διάβασμα ή κοντινή εργασία. Αυτό συμβαίνει λόγω της έντονης προσπάθειας προσαρμογής των ματιών και ονομάζεται κοπιωπία/ασθενωπία. Επίσης, αναλόγως με το βαθμό της υπερμετρωπίας, εμφανίζει αργά ή γρήγορα προβλήματα όρασης αρχικά σε κοντινή και αργότερα και σε μακρινή απόσταση.
Πως γίνεται η διάγνωση; Η διάγνωση της υπερμετρωπίας γίνεται από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο ο οποίος συνήθως υποβάλλει τον ασθενή σε ειδικές εξετάσεις πέρα από τον έλεγχο της διάθλασης, ώστε να αποκλειστούν άλλες οφθαλμικές παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν με την υπερμετρωπία.
Πως διορθώνεται; Όπως και στη μυωπία η διόρθωση εξαρτάται από την ηλικία και τις ανάγκες του ασθενούς. Στα παιδιά αυτό γίνεται με χορήγηση γυαλιών, ενώ οι ενήλικες μπορούν να δοκιμάσουν και φακούς επαφής. Μόνιμη λύση στο πρόβλημα επέρχεται με τη διαθλαστική χειρουργική.