Ο Άρης Τζαμάλης είναι επί του παρόντος πανεπιστημιακός υπότροφος της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ που στεγάζεται στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης "Παπαγεωργίου" με ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενο "Χειρουργική κερατοειδούς, επιφάνειας του βολβού και των εξαρτημάτων αυτού".
Αποφοίτησε το 2006 από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας της Οφθαλμολογίας μετά από εκπαίδευση στις Οφθαλμολογικές κλινικές Augenzentrum Klinik Pallas (Ολτεν, Ελβετία), Vivantes Klinikum Neukölln (Βερολίνο, Γερμανία) και Β’ Οφθαλμολογική Κλινική Α.Π.Θ στο Γ.Ν. «Παπαγεωργίου».
Τον Απρίλιο 2013 απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Οφθαλμολογίας με άριστα και το Μάιο 2013 μετά από επιτυχείς εξετάσεις απέκτησε το ευρωπαϊκό δίπλωμα Οφθαλμολογίας (Fellow of the European Board of Ophthalmology-FEBO).
Το 2010 αναγορεύτηκε σε Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και το 2014 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο πρόγραμμα Master «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του στο Γ.Ν "Παπαγεωργίου" διετέλεσε για χρόνια βοηθός του αείμνηστου Νίκου Χαλβατζή, πλάι στον οποίο εξειδικεύτηκε σε επεμβάσεις οφθαλμοπλαστικής για τη χειρουργική βλεφάρων, δακρυικής συσκευής και οφθαλμικού κόγχου.
Από το Φεβρουάριο 2017 μετεκπαιδεύτηκε για διάστημα 12 μηνών στις παθήσεις και τη χειρουργική του κερατοειδούς στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική St. Paul's Eye Unit του Royal Liverpool University Hospital στη Μεγάλη Βρετανία. Ως Corneal Fellow αποκόμισε χρήσιμη εμπειρία στην αντιμετώπιση κερατοειδικών παθήσεων όπως ο κερατόκωνος καθώς και στη διενέργεια πάσης φύσεως μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς.
Από το 2010 συμμετέχει ως τακτικός διδάσκων στην πρακτική άσκηση των προπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τις διάφορες στάσεις μετάδοσης θεωρητικών και πρακτικών δεξιοτήτων στην Οφθαλμολογία. Επιπρόσθετα, συνέβαλλε ως συγγραφέας και έχοντας την κύρια εκδοτική επιμέλεια του νέου φοιτητικού εγχειριδίου Οφθαλμολογίας για τους πεμπτοετείς φοιτητές Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις στην Οφθαλμολογία». Κατείχε ακόμη πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία και οργάνωση τόσο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του μαθήματος της οφθαλμολογίας (www.elearning.auth.gr) όσο και της μετατροπής του μαθήματος σε ψηφιακό (open course) με ζωντανή μετάδοση, καταγραφή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση διαλέξεων στο διαδίκτυο.
Συμμετείχε ενεργά σε συνέδρια και ημερίδες με πολλαπλές ανακοινώσεις και ομιλίες σε στρογγυλές τράπεζες, posters και videos σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, ενώ συμμετείχε ως πρώτος συγγραφέας ή συνερευνητής έως τώρα σε 70 διεθνείς peer-reviewed δημοσιεύσεις.
Από το 2007 μετέχει σε πολλαπλά μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Το Νοέμβριο 2012 ασκήθηκε στο Western Eye Hospital του Λονδίνου με βραβείο-υποτροφία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS).
Έχει λάβει βραβεία για καλύτερες προφορικές ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς διακρίσεις για τις επιδόσεις του σε εξετάσεις συνεδριακών μαθημάτων. Τον Ιούνιο του 2014 έλαβε την υποτροφία αριστείας για μεταδιδακτορικούς ερευνητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το Μάρτιο 2018 βραβεύτηκε με την τιμητική υποτροφία "Σπύρος Γεωργαράς" με σκοπό την περαιτέρω χειρουργική εξειδίκευσή του σε φημισμένα οφθαλμολογικά κέντρα του εξωτερικού.
Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2018 μετεκπαιδεύτηκε στη χειρουργική εξειδικευμένων δύσκολων περιστατικών καταρράκτη και νέες τεχνικές μεταμόσχευσης κερατοειδούς στο Fyodorov Microsurgical Complex της Μόσχας πλάι στο διεθνούς φήμης καθηγητή Boris Malyugin.
Συνέχισε τη εξειδίκευσή του στην Ιταλία, όπου τον Μάρτιο 2019 εκπαιδεύτηκε σε ιδιαίτερες τεχνικές παρασκευής οφθαλμικών μοσχευμάτων στην Τράπεζα Οφθαλμών της Βενετίας (Veneto Eye Bank) η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα οφθαλμικών ιστών στην Ευρώπη.
Toν Απρίλιο 2019 διενήργησε mini-fellowship στη διαθλαστική χειρουργική με ιδιαίτερη έμφαση σε καινοτόμες μεθόδους όπως το sequential transepithelial PRK υπό τον διεθνούς φήμης expert του είδους Prof. Paolo Vinciguerra στο Humanitas Research University του Μιλάνου.
Πρόσφατα του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οφθαλμολογίας (SOE), για την περαιτέρω εξειδίκευσή του (Honorary Fellowship) στις παθήσεις του οφθαλμικού κόγχου, της δακρυϊκής συσκευή και των βλεφάρων, στα πλαίσια του οποίου εκπαιδεύτηκε στο Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου από τον γκουρού του είδους φημισμενο Prof.Geoffrey Rose